Kolposkopi İstanbul
Kolposkopi İstanbul, vulvanın, vajinanın ve rahim ağzının detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağlayan, HPV enfeksiyonlarının takibinde yaygın bir şekilde kullanılan, özel bir görüntüleme uygulamasıdır. Dişi üreme sistemini meydana getiren organların tamamı bireyin doğurganlığı ve genel sağlığı için önemlidir. Bu yüzden bahsi geçen organları ilgilendiren hastalıkların erkenden teşhis edilmesi ve teşhis sırasında elde edilen bulgulara özel bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Ancak dişi üreme sistemini meydana getiren organların önemli bir bölümü bedenin içerisinde yer alır. Bu da onları incelemeyi, onları ilgilendiren hastalıkları teşhis etmeyi ve takip etmeyi zorlaştırır.
Bu yüzden kadın doğum uzmanları, bahsi geçen organları incelemek ve onları ilgilendiren hastalıkları teşhis etmek için birtakım tanılama uygulamalarına başvururlar. Bu uygulamalar arasında rahim filmi, histeroskopi, laparoskopi ve USG gibi işlemler yer alır. Kolposkopi uygulaması da kadın hastalıkların teşhis ve takip sürecinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Kolposkopi nasıl yapılır?’’, ‘’HPV’si olan kadınlar kaç ayda bir kolposkopi yaptırmalıdır?’’, ‘’Kolposkopi adetten kaç gün sonra yapılır?’’ ve ‘’Kolposkopi öncesinde cinsel ilişkiye girilebilir mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul kolposkopi uygulaması ve benzer tanılama uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Mehmet Alicik ile iletişime geçebilirsiniz.
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi, jinekolojik bir tanılama ve inceleme yöntemidir. Rahim ağzı (serviks) ve vajina iç yüzeyinin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar. Bu işlem sırasında kolposkop adı verilen, hedef dokuları 40 kata kadar büyütebilen bir cihaz kullanılır. Kolposkop, özel bir alettir ve rahim ağzını ve vajinanın iç yüzeyini daha yakından görüntülemek için kullanılır. Kolposkopi işlemi sırasında gerek duyulursa ileri inceleme çalışmaları için hedef bölgeden doku örneği alınabilir. Bu işlem kolposkopi biyopsi olarak isimlendirilir.
Kolposkopi Neden Yapılır?
Kolposkopi şu gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilir.
- Anormal Pap Smear Sonuçlarını Değerlendirmek: Kadın doğum muayenesi sırasında yapılan pap smear testi sonucunda anormal hücre değişiklikleri tespit edilirse kolposkopi işlemi, daha ayrıntılı bir değerlendirme yapmak için uygulanabilir.
- Anormal Servikal Dokuları İncelemek: Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzında anormal görünen bölgelerin tespit edilmesi durumunda kolposkopi yapılır. Böylece bölgedeki anormal dokular incelenebilir.
- Rahim Ağzında Meydana Gelen Lezyonları İncelemek: Rahim ağzında bulunan lezyonlar veya anormal dokuların değerlendirilmesi amacıyla kolposkopi yapılabilir.
- HPV Takibi: HPV enfeksiyonuna sahip kadınların takibi ve değerlendirmesi için kolposkopi yöntemi kullanılabilir.
Kolposkopi işlemi özellikle de HPV’nin tehlikeli türleri nedeniyle ortaya çıkabilen rahim ağzı kanserinin, henüz tehlikeli bir hale gelmemişken, erkenden tespit edilmesi için gerçekleştirilmektedir.
Kolposkopi Kimlere Yapılabilir?
Kolposkopi her yaştan kadına uygulanabilir. Bu uygulama özellikle de HPV testi, HPV 16 ve HPV 18 için pozitif gelen kadınlara uygulanmaktadır.
Kolposkopi Ne Zaman Yapılır?
Kolposkopi uygulaması, genellikle adet kanaması bittikten iki ila üç gün sonra yapılır. Kolposkopi yaptırmayı planlayan bireyler, adet kanamaları sonlandıktan sonra cinsel ilişkiye girmemelidirler. Kolposkopi işlemi sonrasında da eğer biyopsi gibi işlemler yapıldıysa dokuların sağlıklı bir şekilde iyileşebilmesi için cinsel ilişkiye bir hafta kadar ara verilmelidir. Doktorunuz konu hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.
Kolposkopi Ağrılı Mı?
Kolposkopi sırasında ağrı hissedilmez. Yalnızca işlem sırasında vajinal duvarlarda hafif bir basınç hissi deneyimlenebilir.
HPV Tedavisi Görenlerin Kaç Ayda Bir Kolposkopi Yaptırması Gerekir?
Eğer pap smear testi sonucunda, rahim ağzında anormal hücre oluşumları tespit edilmişse hastaya belli aralıklarla kolposkopi yapılması gerekebilir. Kolposkopi işlemi, elde edilen bulgulara ve benzer faktörlere göre 6 ila 12 ayda bir yapılabilir.
Kolposkopi Ne Kadar Sürer?
Kolposkopi işlemi genelde 10 ila 20 dakika kadar sürer, işlem sırasında biyopsi de yapılırsa kolposkopi süresi 30 dakikaya kadar uzayabilir.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi işlemi sırasında hastaya özel bir önlük giydirilir. Daha sonra ise muayene masasına uzanan hastanın bacakları aralanır. Genital bölge antiseptik solüsyon ile temizlenir ve vajinal dudaklar özel bir alet yardımı ile aralanır. Kolposkopi cihazı hizalandıktan sonra vajina içerisine bir şey sokmadan rahim ağzı ve benzer dokular gözlemlenir. Bu işlem sırasında biyopsi de yapılabilir. Kolposkopi sonrasında hastalar evlerine dönebilirler.
Kolposkopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
Kolposkopi sırasında yapılan gözlemler anlık olarak hasta ile paylaşılabilir. Sonuç için beklemeye gerek yoktur. Ancak biyopsi sonuçları için 3 ila 7 gün kadar beklenmesi gerekebilir. Biyopsi sonuçları çıktıktan sonra doktor ile hasta yeniden görüşme yapar. Doktor, biyopsi raporu hakkında hastasasını bilgilendirir ve gerekirse tedavi uygulamaları gerçekleştirebilir.
İstanbul Kolposkopi Fiyatları 2025
İstanbul kolposkopi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Mehmet Alicik ile iletişime geçebilirsiniz.